DropmerchDropmerchDropmerch

Direct To Garment (DTG) - Din guide för digitaltryck

DTG-tryck, eller direkt-till-textil-tryck, är en digital tryckmetod som gör att du kan trycka fyrfärgsmönster på t-shirts och andra plagg. DTG-utskrift använder en miljövänlig och vattenbaserad bläckstråleteknik för att skriva ut din design direkt på plagget, vilket innebär att det inte tillkommer någon installationsavgift som det gör med screentryck.

Detta gör DTG-utskrift till ett utmärkt alternativ för små beställningar och komplexa motiv.

Innehållsförteckning

 

Fördelar och nackdelar med DTG

Fördelar

 • DTG är en digital tryckmetod, vilket innebär att du inte behöver göra något förberedande arbete eller skapa en separata fil för tryckning. Det är bara att designa och trycka!
 • Det är en miljövänlig tryckmetod, eftersom den inte använder några kemikalier eller skadliga ämnen.
 • DTG-utskrift är mycket detaljerad och ger en högkvalitativ tryckresultat.
 • Det är ett bra alternativ för små beställningar eller beställningar med komplexa motiv.

Nackdelar

 • DTG-utskrift är en dyrare metod jämfört med traditionella tryckmetoder, så det är inte lämpligt för riktigt stora beställningar med samma motiv på en och samma typ av plagg.
 • Plaggen måste vara helt rena och fria från smuts, fett eller olja innan de trycks, så det är lite mer arbete att förbereda plaggen.
 • DTG-utskrift tar längre tid än traditionella tryckmetoder

Hur fungerar DTG-tryck?

DTG-tryckning fungerar genom att använda bläckstråleteknik för att skriva ut din design direkt på plagget. Skrivaren använder speciella bläck som absorberas av tygets fibrer, vilket gör att designen inte spricker eller bleknar med tiden.

DTG-tryck fungerar på både ljusa tyger och mörka tyger och blir speciellt bra med 100 % bomull. För att trycka på mörka plagg används en förbehandlingslösning. Denna lösning hjälper bläcket att fästa på tyget och förhindrar att det absorberas för djupt i tyget, vilket kan göra att designen ser bleka ut och vissa oseriösa aktörer på marknaden gör för att spara kostnad (har du otur så har du redan hunnit testa någon av de stora aktörerna och fått print som ser matta ut. Något vi här på Dropmerch byggt en hel stationsccirkel för att motverka).

Pretreat och förbehandling

En förbehandlingslösning används på mörka tyger innan DTG-utskrift. Denna lösning motverkar att bläcket hamnar under tygfibrerna och inte absorberas av tyget, vilket kan göra designen blek och otydlig. Pretreat gör att dessutom att trycket får en mer traditionell känsla i sig, likt screenprint.

Pretreat kan användas på alla tyger, även på ljusa tyger. Det finns flera olika förbehandlingslösningar på marknaden och vi testar konstant för att kunna leverera den högsta kvaliteten till dig som kund.

 

Ugn och härdning av trycket

Efter att plagget har tryckts måste det härdas i en ugn för att bläcket ska fästa ordentligt på tyget. Plaggen ska härdas i ca 150-160 grader, beroende på vilket bläck och vilken typ av tyg som används. Härdningen är mycket viktig för att förhindra att trycket tvättas bort när plagget tvättas. Det är också viktigt för att motverka att bläcket flagnar eller bubblar upp.

 

Tips för din första DTG-design

Om du är ny på DTG-utskrift, här är några tips som hjälper dig att komma igång:

1. Börja med en enkel design. När du börjar, är det bäst att använda en enkel design som har begränsade färger. Detta hjälper dig att få en känsla för hur utskriftsprocessen fungerar och vad du behöver göra för att få bra resultat och du kan se hur olika färger fungerar på tyg - vanligaste missen många gör är att använda RGB-läge som datorskärmen visar och inte tänka på att fysiska artiklar använder CMYK.

 • Guide för dig som vill lära dig mer om färglära och RGB vs CMYK

 2. Använd bilder av hög kvalitet. DTG-utskrift fungerar bäst med högupplösta bilder. Det betyder att din design kommer att ha fler detaljer och kommer att se bättre ut när den trycks på plagget.

 • Guide för dig som vill lära dig mer om digitala filer för print

 4. Förbehandla ditt tyg. Om du skriver ut på ett mörkare tyg är det viktigt att förbehandla tyget innan du trycker. Detta hjälper bläcket att fästa på tyget och förhindrar att det absorberas för djupt i tyget, vilket kan göra att designen ser bleka ut. Som tryckkund behöver du aldrig tänka på detta men då vi vet många är intresserade av tekniken bakom så tänkte vi att vi dlar med oss om dessa tips.

 5. Skriv ut ett testprov. Innan du skriver ut hela din design är det alltid en bra idé att skriva ut ett litet provprov. Detta hjälper dig att säkerställa att din design skrivs ut korrekt och att du är nöjd med resultatet. Hos Dropmerch printar vi alltid ett litet prov på din tröja för att se att den stämmer med bilden du skickat in.

 

Bästa plaggen för DTG

De bästa plaggen och textilierna för DTG är generellt de typer med mycket ren bomull i sig och utan luddiga fibrer. Våran favorit är 100% ingspunnet bomull och gärna kammat för att minska ytfibrerna.

Tryck din premium t-shirt här

Tryck en billig tshirt enkelt och smidigt här

Det går även väldigt bra att trycka på de flesta naturmaterial inklusive organisk bomull, linne, jute och även vissa blandningar av polester men vi rekommenderar minst 50/50 mix med bomull för bästa resultat.

Populära huvtröjor för att trycka egen design här

Vanliga frågor om DTG

Hur lång är leveranstiden för DTG-plagg?

DTG-leveranstider varierar beroende på producent och tryckanläggning, men generellt sett tar det mellan 3 och 5 arbetsdagar för att skriva ut och leverera enstaka DTG-plagg.

Vi på Dropmerch har även en speciell expresstjänst du kan läsa mer om här.

Kan jag trycka min logotyp med DTG?

Ja, det går bra att trycka logotyper med DTG, men det är viktigt att logotypen är i en högupplöst vector-fil (som .eps eller .ai) eller högupplöst bitmap (såsom JPG, TIFF eller PNG sparad i 300 dpi).

Hur mycket kostar det att trycka med DTG?

Våra DTG tryck inkluderar alltid fullfärg om så önskas så det blir inte dyrare att trycka ett motiv med 4-färg eller liknande däremot kostar det mer att trycka flera olika motiv på olika sidor av plagget. Du ser enkelt och snabbt alla priser, och prisrabatter i våran online editor när du skapar ditt plagg.

Vad är fördelarna med DTG jämfört med andra typer av t-shirtutskrifter?

DTG ger dig möjlighet att trycka foton och design med högupplöst grafik på t-shirts och andra tyger, vilket är svårt att uppnå med vanlig silke- och screentryck. DTG är även ett bra alternativ för mindre upplagor, eftersom det är en direktutskriftsteknik. Det betyder att du inte behöver göra ett tryckavgift och kan beställa precis så många (eller få) t-shirts som du vill.

Hur tvättar jag min t-shirt som är tryckt med DTG?

DTG-utskrivna t-shirts bör tvättas inuti ut och hängt upp för torkning, för att undvika att skada bläcket. Följ alltid rekommendationerna på etiketten i tröjan eller plagget.

Hur hållbara är plagg tryckta med DTG-metoden?

Våra digitaltryckta plagg klarar samma slitage som en traditionellt screentryckt tröja om du sköter den rätt och tvättar enligt ovan.

Vad är skillnaden mellan DTG och screentryck?

Största skillnaden är processen för att printa - med screen använder man schabloner och (oftast) plastisol bläck som inte är miljövänligt. Kostnaden för att starta ett tryck är dyr och kräver mycket förberedelser varpå du måste göra flera av samma motiv.

DTG, eller digitaltryck trycker ditt motiv direkt på plagget med miljövänliga och vattenbaserade färger och då det är ett moderna skrivarhuvud som applicerar färg får du väldigt hög upplösning så du kan använda flerfärg utan extra kostnad och även övergångar, gradienter och små detaljer.

Är DTG samma sak som transfer?

Nej. Transfer är en tryckteknik som använder färdiga prints eller utskuren vinyl som limmas fast på plagget med hjälp av värme. Om det görs fel får det oftast en väldigt plastig känsla men fungerar perfekt för arbetskläder och sportkläder.

Är DTG samma sak som sublimering?

Nej. Sublimering är en speciell tryckteknik som använder värme för att fästa ihop bläcket med tyget genom värme occh motivet "smälts fast" i plagget. Sublimering är vanligast i sport- och idrottskläder som ska tåla extrema slitage.

Vad är on-demand tryck?

Med on-demand menar vi "viid beställning" och är vår favoritmetod att leverera dina plagg och motiv. Du får givetvis trycka hur stora beställningar du vill och vi har en prisrabatt för större ordrar (du hittar den här) men vi gillar alternativet att slippa stå med osålda lager eller känslan av att man tryckt fel motiv på fel plagg (du kan läsa här om våran bakgrund och varför vi verkligen vill undvika onödiga lager).

Med on-demand trycker vi det du vill, eller det du säljer - när du säljer det och vi alla slipper onödiga risker eller investeringar som bättre kan gå till att skapa nya motiv, marknadsföring eller bygga din egna webbutik,

Hur säljer jag mina DTG-tröjor?

Fördelen med DTG är att det lämpar sig extremt väl för att testa idéer snabbt och vara snabb med trender, event eller nya idéer. Ett band behöver inte längre välja mellan två favoritmotiv eller en kreatör behöver inte göra det svåra valet mellan två olika färger på en tröja utan man kan beställa efter förfrågan - antingen för att visa upp flera alternativ och sedan trycka fler av den som blev mest populär, eller erbjuda båda varianterna eftersom du bara betalar för det du trycker och med on-demand trycker du bara det du säljer!

 • Läs mer om on-demand och Dropmerch Marketplace här

 

Summering

Det är enkelt, snabbt och bekvämt att trycka DTG hos Dropmerch. Du behöver inte betala någon form av avgift för schabloner eller färgbyten och kan beställa precis så många t-shirts och tröjor och plagg som du vill.

DTG tryck är mycket hållbara och klarar samma slitage som traditionellt screentryckta tröjor, så länge som du tvättar dem enligt rekommendationerna på etiketten. DTG är dessutom ett miljövänlig alternativ med vattenbaserat bläck, vilket gör den lämplig för alla typer av t-shirts och miljö.

Om du har frågor, tveka inte att kontakta oss på info@dropmerch.com så gör vi vårt bästa för att svara dig så snabbt som möjligt!

  Ansök om att starta egen butik

  Söndag,Måndag,Tisdag,Onsdag,Torsdag,Fredag,lördag
  Januari,februari,Mars,April,Maj,Juni,Juli,Augusti,September,Oktober,November,December
  Det finns inte tillräckligt av dessa artiklar. Endast [max] kvar.
  Kundvagn

  Din vagn är tom.

  Return To Shop